Artizán Blues Rádió

Loading ...
Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy
A fenti kis ikonok egyikére kattintva lejátszó lista tölthető le. A blog további böngészéséhez új ablak nyitását ajánlom, hogy a rádió zavartalanul tovább működhessen. Köszönöm.

Mindenki spórol.

Bruck Lajos
Az ember el sem tudná képzelni, hogy a spórolásos életforma mekkora szenvedély lehet. Bele is lehet zavarodni. Mint a művész amikor belezavarodik saját alkotási lázába. Vagy a részeges megfullad a pálinkába. A kardos, aki kard által hal meg.
Mutatta nekem a dobozt, benne legalább húsz boríték. Mutatta, hogy mindegyik borítékon ír valamit. Tészta. Mozi. Újság. És minden borítékon írt valami ilyesmit. Azt mondta, hogy mindig amikor megkívánt egy tésztát, vagy egy mozifilmet vagy egy keresztrejtvényes újságot, beletette annak ellenértékét a borítékba, majd minden év végén az összes pénzt betette a Csekkbe, mondván legyen öregségére orvosra, temetésre, mert ugye, milyen a mai világ, az ember manapság elhagyatva, egyedül öregszik meg, hal meg. Igaza volt a keresztnéninek. Mert nem volt egy olyan borítékja, hogy unoka.
Mondja az unoka az apjának, te apa, bár egyszer látnám a tatát, hogy magától ad valamit. Hogyhogy? Kérdi az apa. Tudom én, mondja az unoka az apjának, hogy amit mikulásra és karácsonyra adott, azok holland segély dobozok, nem adott értük semmit. Egy maci, bármilyen kicsi, amiért pénzt adott ki értem, az is jó lenne.
Üknagymama azt mondta: nincs tíz banid, nem ülhetsz fel a buszra. Nincs tíz banid, nem adnak kenyeret. Hiába van meg az egész pénzed, hiányzik tíz banid, nem adnak kenyeret. Ilyen megfontolásból eladta a kétezer négyzetméteres telkét házzal, betette a pénzt a csekkbe, és elment egyik gyermekének a nyakára. Nem maradt tőle tíz bani sem. Igaza volt. Nincs tíz banid, nincs üknagymama.
Sprrlni, sprrlni...mondja a nagymama szakadt ruhákban, a lakásban tizenhat fokra húzva a fűtést, kérdi, vajon nem e tudná valaki az internetre tenni azokat a tollú párnákat? Eladná, mert halála után a gyermekei csak kidobnák a szemétre. Újonnan beszerelt bogmentes fából készült faltól falig szekrényébe azok már nem férnek bele. Azt mondta, elment, igaz drága volt, de lám a veje milyen szar szekrényt csinált neki ezelőtt tizenöt évvel. Igaz ingyen és akkor sem tudott szarni a sok gondtól és nyomortól. Az idegen lám milyen jól megcsinálta, igaz drága volt. Az anyós veje megkérdi feleségét, van e valami elképzelésük az öregségről? A feleség nem tud róla. A férj arra gondol, biztos van a csekkben a kisprrlt borítékrendszerből. Némi nyugalom lepte el a férjet.
Magyar nagymama román gyermekre ügyel pénzért. Magyar gyermekre román nagymamát alkalmaznak. Tőkés Laci autonómiázik. Viktor beöltözik sámánnak, körfényt gerjeszt nagymagyarország köré. A pápa veti keresztjét hatvanhárom nyelven. Európa spórol. A papok kezeiket reszkettetik a Föld lányainak a méhe fölött, duruzsolván: sokasodjatok, legyetek sokan, fiaitok kergesse el az összes románt Erdély földjéről. Nagymama mondja: „Bandika, majd az Isten titeket is megsegít”.
Csibibarna román szimbólumot éget, Matyi szobor talapzatára románok felspréjelik, hogy szopsz eremdéesz. Káoliver azt üzeni, hé Csibi, maradj ott a hegytetőn, ott égessél, amit égetni akarsz. Dombvidéki asztalos rejtélyt old: netán szétbomlott a magyarság? Kelemen Hunor, azt mondták róla a románok, hogy pökhendien viselkedett a tüntető uszelé vezetőivel. Hogy kész, betelt a pohár. Frunda Gyuri azt jósolja baj lesz. Nyemáx parlament többet. Megjelentek magyarul tüntetőtáblák, hogy eremdéesz menj haza.
Az asztalos fia azt mondta: apa, ezek a tüntetők el akarják tüntetni Böszeszkut? Hihihi...hi.
Mutatja a barátom, akinek sok pénzzel tartózom, hogy ültetett saját kezűleg húsz mogyoró bokrot. És jövőre még ültet tízet. Hogy majd elmegy a mogyoróval a piacra és eladja. Mert a sok kicsiből áll össze a nagy. Mert az ingatlan nem megy már. A nyolc garzonból csak öt maradt. Az nem jövő. A mezőgazdaságban van a jövő. Bólogattam. Biztos van valami benne. Legyen az embernek húsz tyúkja, egy tehene és harminc mogyoróbokra, biztos nem rossz dolog.
Mindenki spórol. Ebben van a jövő titka. A spórolásban.
És ezt is elszúrtam. Ezt sem tudtam megtanulni. Ó én szerencsétlen!
Kérdi a fiam, te apa, mi az, hogy fösvény?
Jaj fiam, ne kezd te is....